"SZÉL! BESZÉL A SZÉL..."

Őszi papírsárkány

Mint ahogy a népszerű dal is mondja  (A dzsungel könyve), a mai órán beszélt a szél, fülünkbe súgott, szava hívott, pihentünk csend szigetén...:-)
(Az igazság pedig az, hogy kifogtunk egy szélmentes napot...így az óra után egyáltalán nem akartak magasba szállni a sárkányok..)


1. Bemelegítés-egyéni feladat: felhők kivágása, majd betűk ráírása beszédhanghallást fejlesztő feladattal - hang kiemelése szavakból (hallás után), majd betű leírása ("Saavakat mondok neked. Azt a betűt írd le, amelyikkel kezdődtek a szavak. Pl.: áll, álom, ásít, ápol...stb.)

2. Kooperációs feladat: szóalkotás a felhőbetűkből (PAPÍRSÁRKÁNY!)

3.  Mi kell a papírsárkányhoz? Kooperációból sosem elég, így előkerült a kooperációs ernyő :-) Nagymozgásos játékok mondókákkal, dalokkal, hogy nagy szélt kavarjunk. ("Lehullott egy falevél", "Hova mész falevél?" , "Susog, susog a levél")

4. Rövid beszélgetés a szélről, őszről, őszi termésekről

5. Csoportmunka:
- kisebbekkel meseolvasás (Bogyó és Babóca: Papírsárkány), majd a történet megbeszélése, verssel egybekötött rajzolás és színezés
-nagyobbakkal írás, olvasás gyakorlása: feladatlap megoldás, keresztrejtvény megfejtése (Mi a közös a képekben/szavakban?) 

6. Papírsárkány készítés

(7. Sajnos a közös röptetés idő és szél hányában elmaradt, remélhetőleg mindenki bepótolta otthon :-) )

ZENE:
Bergendy: Papírsárkány
Dés László: A Dzsungel könyve(musical): Beszél a szél